Dla wielu osób pojęcie, jakim są czynniki chłodnicze nie jest do końca zrozumiałe, szczególnie jeśli na co dzień nie zajmują się branżą wentylacji ani klimatyzacji. Jak w najprostszy sposób zrozumieć ich rolę w układach chłodzących i jakie mają one znaczenie? Zacznijmy od tego, że czynniki chłodnicze są absolutnie integralną częścią całego systemy chłodnictwa i to aż od lat 30. XIX wieku, kiedy to pierwszy raz pojawiły się na rynku pod ta konkretną nazwą. Dla uproszczenia, są to specjalne płyny robocze, które dzięki swojej strukturze i parametrom opracowanym w fachowej klasy laboratoriach, wyróżniają się specyficznymi właściwościami termodynamicznymi. Uczestniczą one w całym, skomplikowanym procesie wymiany ciepła w każdym z dostępnych dziś na rynku urządzeń przeznaczonych do tego celu. Co ważne, żadne z takich urządzeń nie mogłoby działać sprawnie właśnie bez tego elementu. Nowoczesne czynniki chłodnicze zwane też czynnikami ziębniczymi oraz ziębnikami stosuje się także w pompach ciepła. Pod wpływem niskiego ciśnienia wrą one, a w niskich temperaturach pobierają w opracowany i przemyślany sposób ciepło, a następnie oddają je poprzez skraplanie i pod znacznie wyższym ciśnieniem. Szczególnego znaczenia czynniki nabrały wraz ze stworzeniem pierwszego urządzenia chłodniczego w latach 30. XIX wieku. Wówczas była to prosta, parowo – sprężarkowa maszyna, która do sprawnego i efektywnego działania wymagała właśnie ziębników. Dziś dzielimy je na wiele rodzajów i dzięki temu pasują odpowiednio do każdego systemu chłodniczego.