Czym jest błonnik owsiany?
Błonnik owsiany to wyjątkowo wartościowy składnik diety, wykorzystywany nie tylko ze względu na liczne korzyści zdrowotne, ale także na zdolność do zmieniania konsystencji potraw. Często wybierany jest przez osoby dbające o swoją sylwetkę, a także dla wielu, którzy chcą zadbać o swój układ trawienny. Posiada wiele substancji korzystnych dla zdrowia, takich jak beta-glukany, które pomagają obniżać poziom cholesterolu.
Znajduje zastosowanie w wielu przepisach, przede wszystkim jako dodatek do śniadań, lunchu czy kolacji. Jednak nie każdy wie, jak smacznie i efektownie wykorzystać błonnik owsiany w kuchni. Oto kilka propozycji, które pokazują, jak wszechstronnym składnikiem jest błonnik owsiany.
Zdrowe i sycące śniadania z błonnikiem owsianym
Pierwszym na liście przepisem jest oczywiście owsianka. Ten tradycyjny posiłek nie tylko jest pełen błonnika, ale również dostarcza energii na cały dzień. Sposób na jej przygotowanie jest prosty. Do miski wsypujemy pół szklanki płatków owsianych, dodajemy szklankę mleka. Całość gotujemy na wolnym ogniu, mieszając, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Przed podaniem można dodać do owsianki ulubione owoce, orzechy lub jogurt naturalny.
Alternatywą dla owsianki jest musli z błonnikiem owsianym. Musli można przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni. Podstawą są płatki owsiane – do nich dodajemy różnego rodzaju bakalie, orzechy, nasiona, suszone lub świeże owoce oraz błonnik owsiany. Wszystko mieszamy i gotowe. Dodatkowo takie musli możemy zalać mlekiem lub jogurtem i cieszyć się pełnowartościowym śniadaniem.
Błonnik owsiany w pieczywie
Błonnik owsiany jest także zdrowym dodatkiem do domowego pieczywa. W końcu nic nie smakuje lepiej niż ciepły, własnoręcznie przygotowany chleb. A jego walory zdrowotne można dodatkowo podkręcić, dodając do niego błonnik owsiany. Zagwarantuje on pieczywu nie tylko sycącą, ale i świetną strukturę. Błonnik owsiany może być również dodatkowym składnikiem domowych ciastek czy placków.
Przepis na zdrowy chleb z błonnikiem owsianym jest banalnie prosty. Wystarczy dodać 2 łyżki błonnika owsianego do 1 kg mąki. Następnie dodajemy resztę składników według ulubionego przepisu na chleb i pieczemy. Domowe pieczywo z dodatkiem błonnika owsianego będzie nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo zdrowe.
Desery z błonnikiem owsianym
Mówiąc o błonniku owsianym, nie można zapomnieć o deserach. Tak, to prawda! Można go użyć do przygotowania zdrowszych wersji naszych ulubionych słodkości. Na przykład do przygotowania ciasta marchewkowego. Wystarczy dodać kilka łyżek błonnika do ciasta, a będzie ono jeszcze bardziej sycące i mniej kaloryczne.
Jednym z najpopularniejszych deserów z użyciem błonnika owsianego są ciastka owsiane. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników: płatki owsiane, błonnik owsiany, jajko, olej kokosowy i wybrane dodatki, takie jak czekolada czy suszone owoce. Takie ciastka są nie tylko zdrowe, ale także sycące i świetnie zaspokajają ochotę na coś słodkiego. https://fibercare.eu/oferta-blonnikow/blonnik-owsiany/